Γιατί τα σκουλαρίκια είναι σημαντικά;

Οι πρώτες μαρτυρίες για το σκουλαρίκι που φορούσαν, λένε, ότι ξεκίνησε ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών και εντοπίστηκε στις γυναίκες τον 19ο αιώνα, έγινε κοινό μεταξύ των γυναικών από τον 20ό αιώνα. Είτε η προτίμησή σας είναι ένα απλό ζευγάρι καρφιά είτε κάτι πιο λαμπερό, τα σκουλαρίκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν την εμφάνισή σας. Πολλά φθηνά σκουλαρίκια περιέχουν υψηλό επίπεδο επικίνδυνων χημικών ουσιών (όπως χλώριο, αρσενικό, χρώμιο, μόλυβδο κ.λπ. Για να αποφευχθεί η απώλεια πολύτιμων διαμαντένιων σκουλαρικιών, προστέθηκαν πιαστράκια για να ασφαλίζουν το κάτω μέρος των συρμάτων του αυτιού.

Παρά το μέγεθός τους, αυτά τα σκουλαρίκια ήταν αρκετά ελαφριά σε βάρος, λόγω των ελαφρών ρυθμίσεων από χρυσό cannetille ή από repoussé (ανάγλυφο ανάγλυφο που αναδύεται από πίσω με σφυρί), το οποίο είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το cannetille από τη δεκαετία του 1840. Στην Κρήτη και την Κύπρο, τα σκουλαρίκια διακοσμούνταν με στριφτό χρυσό σύρμα, συστάδες χαντρών και μενταγιόν από λεπτή χρυσή λαμαρίνα. Ένα νέο στυλ στη δεκαετία του 1870 ήταν το σκουλαρίκι με κρόσσια ή φούντες, με ένα διαβαθμισμένο κρόσσια από μυτερές σταγόνες που κρέμονταν από ένα μεγάλο οβάλ μενταγιόν. Τα μικρά σκουλαρίκια με μία πέτρα ή ένα σύμπλεγμα λίθων, είτε στερεωμένα στο σύρμα του αυτιού είτε τοποθετημένα ως μενταγιόν για να κινούνται και να πιάνουν το φως, ήταν το πιο συνηθισμένο στυλ μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα.

Η αναβίωση των σκουλαρικιών συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1910, υποβοηθούμενη σημαντικά από την αυξανόμενη αποδοχή του κοσμήματος κοστουμιών. Θα πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που να ταιριάζουν με το μέγεθός σας- αν είστε μικρόσωμος άνθρωπος, είναι καλύτερο να αποφύγετε τα μεγάλα, δηλωτικά σκουλαρίκια. Τα σκουλαρίκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κοσμήματα, τα οποία φορούν καθημερινά πολλές γυναίκες, ακόμη και άνδρες. Για το βράδυ, τα μακριά σκουλαρίκια σε στιλ Art Deco ήταν ακόμα δημοφιλή, αλλά τα σκουλαρίκια με λευκές πέτρες (διαμάντια ή πάστες) ήταν πλέον τα πιο δημοφιλή, ενώ τα μενταγιόν προσέδιδαν πλέον όγκο διακλαδιζόμενα στα πλάγια, σε μια σύγχρονη εκδοχή του στιλ girandole ή πολυέλαιου.

Τα σκουλαρίκια που φοριούνται στο πάνω μέρος του αυτιού και οι ωτοασπίδες, οι οποίες πιάνουν την άκρη του πάνω μέρους του αυτιού, ήταν μόδες που εισήχθησαν στα τέλη της δεκαετίας. Ενώ τα σκουλαρίκια φοριούνται για καθαρά αισθητικούς ή πολιτιστικούς λόγους μέχρι σήμερα, παλαιότερα συνδέονταν και με κάποιες προληπτικές δοξασίες. Τα σκουλαρίκια ήταν και πάλι από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ και συχνά σχεδιάζονταν για να στέκονται μόνα τους, παρά ως μέρος ενός συνδυασμένου σετ. Τα ταιριαστά σκουλαρίκια, βραχιόλια και άλλα κοσμήματα από έντονα χρωματιστό βακελίτη ήταν μια άλλη χαρακτηριστική εμφάνιση της δεκαετίας του 1930.